Ameland op diverse kaarten
Op internet zijn er nog al wat historische kaarten van Ameland te vinden. De laatste tijd zijn er veel interactieve, historische kaarten bijgekomen waar menigeen uren in kunnen spitten. Wij hebben besloten om een klein overzicht van historische, interactieve kaarten voor u te maken. Ongetwijfeld is deze lijst incompleet en om die reden willen wij u vragen om vergelijkbare sites aan ons door te geven. U kunt op deze pagina een reactie met de link achterlaten.
Lancering Frieslandopdekaart.nl
Afgelopen donderdag werd onder grote belangstelling in Tresoar de website Frieslandopdekaart.nl gelanceerd. Op deze site zijn veel historische kaarten met Google Maps en Google Earth geïntegreerd. Dankzij deze kaarten kunt u oude situaties met die van het heden vergelijken. Kortom, de moeite waard om eens te bezoeken! Klik hier om een voorbeeld van het dorp Hollum te zien. Van Nederland bestaat een vergelijkbare website dat Watwaswaar.nl is. Hier kunt het kadaster van 1830 en andere kaarten met de situatie van nu vergelijken. Klik hier om Watwaswaar.nl te bezoeken.
Daarnaast bestaat er een site waarbij u kunt zien hoe oud de bebouwing van bijvoorbeeld een dorpskern of stad is. Als voorbeeld nemen we het dorp Hollum. De oudste woningen hebben de kleur donkerrood en zijn vóór 1800 gebouwd. De woningen die ná 2005 zijn gebouwd, zijn donkerblauw gekleurd. Op deze wijze kunt u in één oogopslag zien hoe het dorp door de jaren heen is opgebouwd. Daarbij moet wel vermeld worden dat oudere woningen die gedeeltelijk verbouwd zijn een blauwe kleur hebben.
Luchtfoto's van Ameland door Royal Air Force
Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft de Britse luchtmacht, The Royal Air Force (RAF), luchtopnames van Nederland gemaakt. In de jaren 1944 en 1945 hebben ze ook van Ameland diverse luchtopnames gemaakt. Deze opnames kunt u op een website van Wageningen UR GeoPortal raadplegen. U kunt een luchtopname in diverse formaten bestellen. Zo zijn er drie barakken op één luchtopname van het gebied ten noordwesten van Hollum te zien wat vroeger het oude voetbalveld was. Deze barakken zullen na de oorlog afgebroken zijn toen er een groot tekort aan hout was. Klik hier om naar deze site te gaan. Druk rechtsboven op 'discover and view'. Vervolgens ziet u een kaart van Nederland. Rechts ziet u drie velden waarbij u op provincie, woonplaats of postcode kunt zoeken.
Wrakkenkaart en verdwenen dorpen
Op de website Wrecksite.eu kunt u diverse wrakkenkaarten van Ameland vinden. Hiervoor moet u zich wel inschrijven en een kleine vergoeding betalen. Toch biedt de website veel mogelijkheden zoals een overzicht van scheepseigenaren e.d. U vindt er ook veel informatie van wrakken zoals schepen die in de oorlog gezonken zijn. Kortom, voor de geïnteresseerde in wrakken een zeer informatieve site! Klik hier om Wrecksite.eu te bezoeken.
Nederland maar ook Ameland heeft veel verdwenen dorpen gekend. Er bestaat een website met een interactieve kaart waar u deze verdwenen dorpen kunt vinden. Als u op Ameland inzoomt, zult u van vijf dorpjes met verschillende icoontjes zien. Ten westen en noorden van Hollum worden de dorpjes/buurtschappen 'Blieke', 'Sier' en 'Koudenburg' genoemd. Op de oostzijde van Ameland worden de twee dorpjes 'Swartwoude' en 'Oerd' genoemd. Als u op één van de icoontjes klikt, krijgt u informatie van wanneer het dorp bestaan heeft en hoe het uiteindelijk verdwenen is. Al met al blijken alle Waddeneilanden wel dorpen gehad te hebben die in de loop der jaren verdwenen zijn. Klik hier om de interactieve kaart te bekijken.
Kadastrale kaarten en minuutplannen van Ameland
In dit overzicht mag de website Hisgis.nl niet ontbreken. Op deze site kunt u informatie van het kadaster van 1832 vinden. Voor diverse artikelen van deze website hebben wij deze website geraadpleegd. Als u van een perceel op Ameland uit 1832 bijvoorbeeld de eigenaar wilt weten, kunt u dat perceel via een interactieve kaart vinden. Als u op dit perceel drukt, verschijnt er rechts een overzicht met de eigenaar en de grootte van het perceel. Daarnaast wordt het artikel- en perceelnummer genoemd waardoor u op het gemeentehuis in Ballum in het kadaster verder naar de eigenaren na 1832 kunt zoeken. Klik hier om de website Hisgis.nl te bezoeken. Klik op 'naar de kaarten' waarna u een kaart van de provincie Friesland krijgt te zien. U kunt nu op Ameland inzoomen.
Verder willen wij u nog een site aanraden waar u kadastrale kaarten kunt bekijken. Op Tresoar kunt u namelijk zgn. minuutplans uit 1832 als netteplans van 1887 bekijken. U kunt zich voorstellen dat er in de periode van 1832 tot 1887, zo'n 55 jaar, het nodige aan bebouwing veranderd is. Sommige huizen zijn in die periode gesloopt op nieuw gebouwd. Door de minuutplan uit 1832 met een netteplan van 1887 met elkaar te vergelijken, kunt u achter de oplossing van zulke kwesties zien te komen. Klik hier om de minuutplans van 1832 en netteplans van 1887 te raadplegen.
Natuurlijk zijn er op de website van Tresoar meer historische kaarten van Ameland te vinden. Zoals een plattegrond van het gebied rondom het Camminghaslot in Ballum maar ook kaarten met ontwerpen van de dam naar Ameland. Klik hier om deze kaarten te raadplegen.
Ameland te kaart
Tot slot willen wij u de website van wijlen Jan Bleeker u niet onthouden. Op de website Amelandtekaart.nl vindt u een vrij volledig overzicht van alle kaarten die de afgelopen 500 jaar van Ameland gemaakt zijn. Het is interessant te zien hoe de cartografie zich door de eeuwen ontwikkeld heeft. Klik hier om de website Amelandtekaart te bezoeken.
Update 8-1-2015:
Sinds vandaag is de website het Fries Kaartenkabinet online waar u veel kaarten uit de collectie van Tresoar van o.a. Ameland kunt vinden (bekijk de ruim 100 zoekresultaten). U vindt op de website bijna 7.000 kaarten en bouwtekeningen uit de 15e tot en met de 20e eeuw. Daarbij ligt vooral de nadruk op materiaal uit de achtiende en negentiende eeuw. Uiteindelijk zal het kabinet dit jaar uitgroeien tot zo'n 10.000 kaarten.