Bunkers bij Hollum weer zichtbaar

Sinds begin juli is een Tobroek bunker op het Engelsmanduin bij Hollum vrij gegraven en zichtbaar voor publiek. Ook de bunkers in de Tonneduinen ten westen van Hollum zijn toegankelijk gemaakt. Deze bunkers maken samen met het bunkermuseum deel uit van een bunkerroute die volgend jaar via een app door wandelaars en fietsers gevolgd kan worden. 

Atlantikwall

De bunkers op Ameland maken oorspronkelijk deel uit van de Atlantikwall, een verdedigingslinie die liep van de Noorse tot de Zuid-Franse kust. Deze linie moest een grootschalige invasie van de geallieerden voorkomen. In de Tobruk stond oorspronkelijk een mitrailleurschutter. De Duitse legermacht woonde in kampementen op de plek van het huidige Sier aan Zee in Hollum en in Ostrea in Nes.

Bunkers op Engelsmanduin

Op negen plaatsen op Ameland bouwden de Duitsers verdedigingswerken tegen een geallieerde invasieleger. Het zwaartepunt van de verdedigingslinie lag in de duinen westelijk van Hollum. Op Ameland zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog 105 bunkers en andere objecten, waaronder bunkers, schijnwerpers, aggregaat-stations en Tobroeks gebouwd. Na de oorlog zijn de meeste bunkers en objecten gesloopt of onder het zand geschoven. Er zijn nu nog zeven zichtbaar waarvan de museumbunker ook deel uitmaakt. De Tobroek op het Engelsmanduin wordt niet opengesteld. De ingang en de gevechtskoepel zijn afgesloten met een traliewerk. Wel kunnen bezoekers van bovenaf zien hoe de Tobroek er aan de binnenkant uitziet. Bij de Tobroek zal een bord worden geplaatst waarop in 3D een doorkijk wordt gegeven van alle bunkers rondom de Engelsmanduin.

Bunkers Tonneduinen

In de Tonneduinen, in de nabijheid van het Paardengraf, zijn twee bunkers zichtbaar. Een deel van de toegangsweg is vrij gegraven. Deze bunkers worden met een deur afgesloten en zijn niet voor het publiek toegankelijk. Deze bunkers zijn onderdeel van een fysieke route die volgend jaar wordt georganiseerd. De bunkers worden wel afgesloten maar niet ingericht waardoor de bezoekers de duisternis en de kilte in moeten. Een heel andere ervaring dan een bezoek aan het ingerichte bunkermuseum. Mogelijk dat nog een kleine bunker in het Hollumer bos wordt opengesteld. Het is de vraag hoe Staatsbosbeheer hierover denkt.

Veel belangstelling voor oorlogserfgoed

Dit jaar deed het bunkermuseum op Ameland op 9 juni voor het eerst mee aan de landelijke Bunkerdag. Op deze dag waren alle bunkers langs de Nederlandse kust open. In en rondom het bunkermuseum werd een aantal rondleidingen gegeven. Honderden geïnteresseerden bezochten op deze dag het bunkermuseum. Dit getuigt van een grote belangstelling voor het Amelander oorlogserfgoed. De verwachting is dat fysieke bunkerroute volgend jaar ook veel bezoekers zal trekken.

VRIENDEN WORDEN

Word vriend van Amelander Historie! U ontvangt iedere maand onze historiekrant en krijgt een gratis e-book cadeau! 
 
 
 

Ontdek alles over Stichting De Ouwe Pôlle

Word vriend van Stichting De Ouwe Pôlle. Bekijk de voordelen:

Word vriend van Stichting 'De Ouwe Pôlle Ameland'. Daarmee steunt u het behoud van het cultuurhistorisch erfgoed op Ameland.

  • Ontvang drie keer per jaar onze magazine Pôllepraat vol verhalen over de Amelander cultuur en geschiedenis
  • Steun onze musea op Ameland: museum Sorgdrager, museum Swartwoude, het bunkermuseum en de cultuurkerk in Nes
  • Met uw bijdrage organiseren wij ieder winter een programma bestaande uit lezingen waaraan u kunt deelnemen
  • Onze stichting heeft een ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling)

<<< Meld je aan als vriend van de Ouwe Pôlle >>>