Canon van Ameland online
Met een feestelijke opening in het Natuurcentrum Ameland is donderdag 23 mei de Canon van Ameland in gebruik genomen. In 31 vensters loop je door de belangrijkste historische feiten van de Amelander geschiedenis. De Cammingha’s, religie, walvisvaart en koopvaardij, landbouw, toerisme, reddingswezen, visserij, kustdefensie en strandjutten zijn enkele onderwerpen die in de Canon voorbij komen.
Na Leeuwarden is Ameland de tweede gemeente met een canon. De canon is een initiatief van de stichting Ouwe Pôlle Ameland.
Om de belangstelling voor de totstandkoming van de canon te peilen werd in 2020 een bijeenkomst belegd. Asing Walthaus, oud-Amelander en destijds journalist bij de Leeuwarder Courant, hield een vlammend betoog over het nut van een canon. Het enthousiasme was gewekt en een werkgroep stond te popelen om te beginnen. Corona gooide echter roet in het eten. Maar met enige vertraging is het nu zo ver: de canon van Ameland staat op het wereldwijde web. Met een klik op https://www.canonvannederland.nl/nl/fryslan/ameland duik je in het rijke verleden van Ameland.
Omdat Asing Walthaus bij de introductie was betrokken was hij ook uitgenodigd om de lancering op internet te verrichten. Dat deed hij op de hem bekende kritische, maar vooral humoristische wijze.
Hij begon met een teleurstellende mededeling. Want, als de werkzaamheden tijdens de corona niet stil hadden gelegen, dan had Ameland zelfs de eerste canon van de provincie gehad. “Dat steekt toch wel”, grapte hij. We kennen al langer de Canon van Nederland. Wat Asing opviel was dat de landelijke canon in tijdvakken is verdeeld en die van Ameland in onderwerpen. Daarnaast is de Canon van Nederland aan personen opgehangen, terwijl Ameland voor gebeurtenissen heeft gekozen. De werkgroep is begonnen met het opstellen van lijsten van personen én gebeurtenissen en heeft vervolgens besloten deze lijsten te integreren.
Om zich op deze avond voor te bereiden had Asing inzage in de canon gekregen en ontdekte enkele nieuwe wetenswaardigheden. Zo kwam hij er achter dat de eerste lift van Ameland in de Stelp is aangebracht en Asing had nog nooit van het spel tiepelen gehoord. Hij was benieuwd of het Sunneklaasspeulen in het canon was opgenomen. En ja, het staat erin. Het viel Asing op dat diverse onderwerpen zijn overgenomen uit bladen, van websites, allemaal keurig met bronvermelding. Tijdsdruk heeft hierbij een rol gespeeld. De canon staat op internet en het voordeel van een website is dat er altijd aanpassingen mogelijk zijn. Teksten worden worden aangepast en toegevoegd.
De canon geeft niet de complete geschiedenis weer en is niet uitputtend. “We schrijven ook vandaag weer geschiedenis, de geschiedenis van Ameland stopt niet”, zei Asing. Jacob Roep, bestuurslid van de Ouwe Pôlle en werkzaam bij Fries Historisch en Letterkundig Centrum Tresoar in Leeuwarden, heeft aangeboden gastlessen te gaan verzorgen op de basisscholen en de BWS. Die aankondiging klonk Asing bemoedigend in de oren: “Straks weten de kinderen meer van Ameland dan jullie!”