De butenwacht miënt altied dat se ut beter wete - Anne de Jong

Door Anne de Jong

 

Dries fan nijlân fertelde me us een keer een ferhaal wat hij hoart hët fan sien groatfader Dries Skoenmaker. Die had ut fan sie héét Pieter de Skoenmaker.Het waar foar 1900 dat ur met sware sturm een skip op strân lâg. Op de Hôn weer nou het baken is. Het waar een skip met lânverhuusers.De reddingsboat fan Nes werd te water laten in probeerde bei het skipte te kommen. Dat lukte niet want er sat nog sturm in het Drenkeling vastgebonden aan boordwater. Se konne niet digt genôg bei het skip komme om een haak ofer te goaien. De stuurman fan de reddingsboot riep; "dink om jim frouwen in kienes.". De boat was gedwongen om weer te vertrekken. De skipbreukelingen aan boord schreeuwden hâtferskeurend toen de reddingsboat weer fertrok. Er satte 27 minsen in het want fast knoopt. De boat skommelde swaar. Toen ut de andere ochtès weer ligt werd waren alle mìnsen op het skip verdwenen. Der spoelde masten in skeepshoät an met soms een inkele ledemaat erân fast bônnen.


Ik hew in het boek fan Jan Andries Blaak ofer het reddingswezen an het soeken weest in deer kom ik het feraal teugen ofer een skipbreuk fan een onbekende Noorse driemastschoener op 4 december 1895. Dat moet het selfde wesen. In kranteberichten fan die tééd staan ferwietingen an de bemanning fan de reddingsboat dat se laf waren. De foarsitter fan de plaatselijke commissie nam het op foar sien stuurman. De omstandugheden waren swaar in het materiaal waar slegt. Ok hier geldt dat de beste stuurlui an wal staan oftewel 'de butenwacht miënt altied dat se ut beter wete.' 

 

Heeft u ook prachtige verhalen? In het Nederlands of Amelands? Stuur ze naar ons op!

Voor de rubriek 'An ut woard' zijn we altijd op zoek naar verhalen van Amelander bodem. Bijzondere verhalen mogen niet verloren gaan en moeten vastgelegd worden. Ze moeten gedeeld worden en dat kan via dit platform Amelander Historie. Heeft u ook een bijzonder verhaal? In het Nederlands of Amelands? We plaatsen het graag op deze site!

Mail uw verhaal naar info@amelanderhistorie.nl

 

 

VRIENDEN WORDEN

Word vriend van Amelander Historie! U ontvangt iedere maand onze historiekrant en krijgt een gratis e-book cadeau! 
 
 
 

Ontdek alles over Stichting De Ouwe Pôlle

Word vriend van Stichting De Ouwe Pôlle. Bekijk de voordelen:

Word vriend van Stichting 'De Ouwe Pôlle Ameland'. Daarmee steunt u het behoud van het cultuurhistorisch erfgoed op Ameland.

  • Ontvang drie keer per jaar onze magazine Pôllepraat vol verhalen over de Amelander cultuur en geschiedenis
  • Steun onze musea op Ameland: museum Sorgdrager, museum Swartwoude, het bunkermuseum en de cultuurkerk in Nes
  • Met uw bijdrage organiseren wij ieder winter een programma bestaande uit lezingen waaraan u kunt deelnemen
  • Onze stichting heeft een ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling)

<<< Meld je aan als vriend van de Ouwe Pôlle >>>