Het huis aan...deel 1

Door Meinte Bonthuis

Huis aan de kerkplein in Nes op Ameland(foto Theo Kiewiet)

In dit eerste deel aandacht voor het huis rechts op de foto aan het Kerkplein te Nes.

'In dit huis is mijn overgrootmoeder Gerbentje Former geboren', schreef Suzanna Twickler op Facebook over dit huis.

 

Dit was op 27 januari 1869. Haar vader was Petrus Jacobus Former (zeeman en op 76 jarige leeftijd verdronken) en haar moeder Johanna Oekes Metz.

Gerbentje heeft twee broers gehad: Jacob, geboren 2 jaar eerder op 13 december 1869. Net zoals zijn vader ging Jacob ook al vroeg naar zee waar hij op 20 jarige leeftijd, in 1888 is verdronken. Haar andere broer was jonger dan haar en heette Oeke, vernoemd naar zijn opa Oeke Tjeerds Metz, vader van zijn moeder. Oeke was getrouwd met Gerbentje Jans Kiewiet. Hier zal ik straks meer over vertellen.

 

Oeke, de jongste broer van Gerbentje, was geboren op 5 juli 1871. Op 13 juli overleed, in het kraambed, hun moeder Johanna op 31 jarige leeftijd. Gerbentje was toen 2 jaar oud. Hun vader zal wel op zee zijn geweest of moest spoedig daarnaar toe. In ieder geval werd Gerbentje opgevangen door haar tante Grietje, de oudste zus van haar moeder. Zij werd  Moeske genoemd.

Moeske nam Gerbentje mee naar Buren (wat er met Jacob is gebeurd weet ik niet) en heeft haar daar aan de Willibrordusstraat (waar Gep en Johan Kienstra nu wonen) opgevoed als haar eigen dochter. Grietje was in 1864 getrouwd met Jacob de Boer, nadat zij eerder, in 1857, getrouwd was geweest met Martinus Metz. Deze verdronk in 1859, in de Oostzee en ligt begraven in Kronstadt, vlakbij St. Petersburg.

Aangezien Grietje en Jacob kinderloos waren is het best aannemelijk dat Jacob ook door hen is opgevoed.

 

De vader van Gerbentje is 8 jaar later hertrouwd met Catharina Tieman. Zij kregen nog 6 kinderen, half-broertjes en half-zusjes van Gerbentje.

Gerbentje trouwde op 21 jarige leeftijd met Jan Molenaar, zoon van Douwe Foppes Molenaar en Sietske Foppes Metz. Jan was de middelste van 3 jongens. Zijn oudste broer was Foppe, zijn jongste Pieter. Op 28 jarige leeftijd, Jan was bijna 3 jaar, overleed hun moeder. Zijn vader trouwde 7 jaar later met Doortje Oekes Metz, zus van Grietje (Moeske). Douwe en Doortje kregen een dochter: Jantje.

Gerbentje en Jan kregen 5 kinderen: Douwe, Johanna, Pieter, Sietske en Margaretha.

 

Sietske, het vierde kind van Jan en Gerbentje, trouwde in 1922 met Tjeerd Metz. Dit waren de opa en oma van Suzanna. Sietske en Tjeerd kregen 3 kinderen: Cornelia, Gerbranda (moeder van Suzanna) en Dirk.

 

In het begin had ik het over de ouders van Johanna, moeder van Gerbentje. Dit waren Oeke Tjeerds Metz en Gerbentje Jans Kiewiet. Zij Huis aan de Kerkplein in Nes op Amelandtrouwden op 29-12-1831. Twee maanden daarvoor werd Tjeerd geboren. Bij het huwelijk twee maanden later erkende Oeke Tjeerd hem als zijn wettige zoon. Zij kregen nog 8 kinderen.

Tjeerd trouwde met Rimkje Metz in 1865 en zij kregen 5 kinderen: Dirk, Grietje, Gerbentje, Johanna en Willem. De oudste zoon, Dirk, trouwde in 1898 met Cornelia Molenaar. Uit dit huwelijk werden 4 jongens geboren: Tjeerd, Hendrik, Gerben en Dirk. Gerben is slechts 7 jaar geworden. Hendrik en Dirk bleven ongehuwd. Tjeerd trouwde tenslotte met………Sietske Molenaar!

 

Tot besluit: in 1832 was Gabe Andries Visser eigenaar van dit pand. Hij was zeeman en was getrouwd met Janke Portegies. Gabe overleed op 88-jarige in 1836.

 

VRIENDEN WORDEN

Word vriend van Amelander Historie! U ontvangt iedere maand onze historiekrant en krijgt een gratis e-book cadeau! 
 
 

Zoek naar uw Amelander voorouders:

Ontdek alles over Stichting De Ouwe Pôlle

Word vriend van Stichting De Ouwe Pôlle. Bekijk de voordelen:

Word vriend van Stichting 'De Ouwe Pôlle Ameland'. Daarmee steunt u het behoud van het cultuurhistorisch erfgoed op Ameland.

  • Ontvang drie keer per jaar onze magazine Pôllepraat vol verhalen over de Amelander cultuur en geschiedenis
  • Steun onze musea op Ameland: museum Sorgdrager, museum Swartwoude, het bunkermuseum en de cultuurkerk in Nes
  • Met uw bijdrage organiseren wij ieder winter een programma bestaande uit lezingen waaraan u kunt deelnemen
  • Onze stichting heeft een ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling)

<<< Meld je aan als vriend van de Ouwe Pôlle >>>