Oud muuranker van Cammingha Slot in Ballum gevonden
Foto links: muuranker van het Cammingha Slot, rechts: werktuig en bijl.
Een tijdje terug zijn bij het slopen van de oude boerenschuur van H.B. van der Meij in Ballum een aantal ijzeren voorwerpen gevonden. De voorwerpen lagen bij elkaar ongeveer een meter onder de fundering. Onder deze voorwerpen bevinden zich een muuranker, bijl en een werktuig. Bij het bekijken van deze voorwerpen kreeg men het vermoeden dat het muuranker van het voormalige Cammigha Slot afkomstig is. Dit werd in 1828 gesloopt. Om meer zekerheid te krijgen, werd contact met Albert Reinstra (specialist kerkelijke bouwkunst) van de Rijksdienst voor Culturele Erfgoed opgenomen. Hij onderschrijft de theorie dat het muuranker van het Cammingha Slot afkomstig is.
Detail van muurankers op het Cammingha Slot getekend door J. Gardenier Visscher
De heer Reinstra:’Het lange object is inderdaad een representatief muuranker waarvan het zeer waarschijnlijk is dat het onderdeel is geweest van het slot dat in 1828 werd gesloopt. Gezien de vormen zou het heel goed uit omstreeks 1604 kunnen dateren, toen het gebouw volgens de literatuur (Noomen, Stinzen) grondig moet zijn verbouwd.’ Op de tekening van J. Gardenier Visscher uit het eind van de 18de eeuw zijn muurankers op het Slot waar te nemen. Ook lijkt het gevonden muuranker veel op een anker van een gebouw uit 1653 in Harlingen (zie foto).
Dit muuranker op een gebouw in Harlingen uit 1653 lijkt veel op het gevonden anker in Ballum. (foto: A. Reinstra)
De twee andere voorwerpen zijn moeilijk te dateren. Reinstra denkt dat het voorwerp met de schroefdraad een werktuig is waarmee iets kon worden geklemd of opgespannen. Dit gezien het oog aan het draadeinde met de wartels.
Andere ijzerresten gevonden onder de afgebroken boerderij
Waarschijnlijk heeft men bij het afbreken van het Slot deze voorwerpen en de andere resten als ijzerafval in een kuil bij de boerenschuur gedumpt. De boerderij ligt vlakbij de plek waar ooit het Slot heeft gestaan dus is dit niet ondenkbaar. Zo wordt na bijna 200 jaar weer een bijzonder stukje geschiedenis ontdekt!
Bekijk meer oude bodemvondsten van Ameland>>>