Pôllepraat nummer 71 november 2013

Deze week viel de Pôllepraat van november 2013 in de bus. De Pôllepraat is het ledenblad van de Stichting 'De Oude Pôlle Ameland' die op 4 november 1957 werd opgericht. Het doel van deze stichting is 'belangstelling te wekken voor zowel de geschiedenis als de huidige staat van het eiland'. Dit probeert ze te bereiken door het exploiteren van twee musea, namelijk het cultuurhistorische museum Sorgdrager in Hollum en het Landbouw- en Juttersmuseum Swartwoude in Buren. Daarnaast organiseert de stichting regelmatig bijeenkomsten en activiteiten waaronder een aantal lezingen in de winterperiode. Tot slot houdt de stichting zich bezig met het uitgeven van publicaties.

 

Nieuwe exposities

In deze Pôllepraat lezen we dat de reacties op de nieuwe exposities van het cultuurhistorische museum Sorgdrager in Hollum en het Landbouw- en Juttersmuseum Swartwoude in Buren over het algemeen positief zijn. Eerder hebben wij een uitgebreid artikel over de nieuwe inrichting van het Sorgdragermuseum gepubliceerd. Dat kunt u hier lezen. In maart dit jaar ging de museumbeheerder Pieter Jan Borsch met pensioen. Sinds die tijd zijn de openingstijden van het Sorgdragermuseum aangepast. Door de bezuiningen kan Stichting Amelander Musea (STAM) geen vaste medewerkers voor dit museum aanstellen waardoor zij van vrijwilligers afhankelijk is. Gelukkig kan zij dan ook op de steun van veel vrijwilligers rekenen.

In het kader van de Kunstmaand die jaarlijks in november plaatsvindt, zijn er nieuwe activiteiten in de musea te bezichtigen. Zo exposeert Jes van der Bijl op de bovenverdieping van Swartwoude met het thema 'Frozen Charlottes & Charlies'. En in museum Sorgdrager zijn allerlei verhalen van Gitte Brugman over historische ontmoetingsplaatsen in Nederland te vinden. In het Natuurcentrum, bij de vuurtoren en in de molen 'De Verwachting' zijn ook objecten en foto's te bezichtingen.

 

Winterprogramma

In de winterperiode vinden op Ameland weer diverse lezingen plaats. Op woensdag 22 januari 2014 zal er in Hotel de Jong om 20.00 een lezing van prof. dr. Georg Maat over 'Een zoektocht naar Willem Barentsz.' gehouden worden. Deze lezing zal over het onderzoek van Georg Maat naar Willem Barentsz gaan. Op vrijdag 21 februari 2014 zal er in Hotel de Klok te Buren om 20.00 een lezing van Suzanna Twickler over 'Een Amelander in het leger van Napoleon' gehouden worden. Tijdens deze lezing zal Suzanna Twickler over de belevenissen van Willem Theunis Metz, die in 1812 in het leger van Napoleon zat, vertellen. Op donderdag 20 maart 2014 zal de schrijft Mathijs Deen in 'de Wijde Blik' te Ballum een lezing over zijn pas verschenen boek 'De Wadden, een geschiedenis' houden. U vindt hier meer informatie over dit schitterende boek. Het winterprogramma eindigt op donderdag 10 april 2014 met de traditionele 'Printkes Kieke'-avond van Pieter Jan en Tineke Borsch in de Stelp. Onder grote belangstelling zullen zij vanaf 20.00 weer mooie 'printkes' laten zien. 

 

Artikelen

Naast het winterprogramma en museumnieuws stonden in de Pôllepraat weer interessante artikelen. Douwe de Boer had een uitgebreide inventarisatie van tegeltableaus op Ameland gemaakt. De resultaten van deze inventarisatie zijn in een artikel verwerkt. Uit dit artikel blijkt dat veel van de tegels door schilders uit Harlingen geschilderd zijn. U kunt in het artikel over de lezing van Klaas Regts over de geschiedenis van de oude tegels meer over dit onderwerp lezen.

Opvallend zijn twee tegeltableaus uit het huis aan de Zuiderlaan 6 in Hollum waarvan de oorspronkelijke herkomst onbekend is. Deze tegeltableaus zijn uit een ander huis afkomstig en later daar uitgehaald. Hierna werden de tegeltableaus verkocht en zijn ze in het huidige huis aan de Zuiderlaan gekomen. U kunt de foto's van deze tegeltableaus hieronder bekijken. 

Tegeltableau uit een oud huis in HollumTegeltableau uit een oud huis in Hollum 2

Als u de oorspronkelijke herkomst van deze tegeltableaus weet, verzoeken wij u met ons contact op te nemen. Dit kan via info@ame land erhistorie.nl.

 

Dit jaar was het ook 100 jaar geleden toen op Ameland uitgebreid de 'Onafhankelijkheidsfeest' gevierd werd. Van deze gebeurtenissen heeft Jan A. Romer, die we ook onder de pseudoniem Otto van Stralen kennen, een uitgebreid verslag van geschreven dat in de Pôllepraat staat. Verder staat er een artikel over tragische dood van Hans Gerrit Bruin in die in 1908 nabij het eilandje Marken in de Zuiderzee verdronk. Tot slot staan in de Pôllepraat nog persoonlijke herinneringen van oud-Amelanders die ons een beeld van Ameland uit de tijd van voor de oorlog geven

 

<<< TIP: schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief >>>

VRIENDEN WORDEN

Word vriend van Amelander Historie! U ontvangt iedere maand onze historiekrant en krijgt een gratis e-book cadeau! 
 
 

Ontdek alles over Stichting De Ouwe Pôlle

Word vriend van Stichting De Ouwe Pôlle. Bekijk de voordelen:

Word vriend van Stichting 'De Ouwe Pôlle Ameland'. Daarmee steunt u het behoud van het cultuurhistorisch erfgoed op Ameland.

  • Ontvang drie keer per jaar onze magazine Pôllepraat vol verhalen over de Amelander cultuur en geschiedenis
  • Steun onze musea op Ameland: museum Sorgdrager, museum Swartwoude, het bunkermuseum en de cultuurkerk in Nes
  • Met uw bijdrage organiseren wij ieder winter een programma bestaande uit lezingen waaraan u kunt deelnemen
  • Onze stichting heeft een ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling)

<<< Meld je aan als vriend van de Ouwe Pôlle >>>