Presentatie van het boek ‘Ameland Sperrgebiet 1940-1945’
Op woensdag 5 juli werd het boek Ameland Sperrgebiet 1940-1945 door de schrijvers Jan Andries Blaak en Sipke de Wind in Hotel Hofker gepresenteerd. In de aanwezigheid van enkele tientallen genodigden, vertelden ze over de totstandkoming van het boek. Al een aantal jaar liep Amelandkenner Jan Blaak met het idee rond om een boek over de Tweede Wereldoorlog op Ameland te schrijven. De recente opening van het bunkermuseum bij Hollum wakkerde dit idee alleen maar meer aan. Uiteindelijk werd goede vriend Sipke de Wind, die net als Blaak meerdere boeken op zijn naam heeft staan, bereid gevonden om van alle verzamelde foto’s en informatie een boek te schrijven. Na ruim een jaar schrijven werd het resultaat vandaag gepresenteerd waarbij het eerste exemplaar aan oud-verzetsman Wim de Boer werd overhandigd.
Ameland Sperrgebiet gaat over de soms donkere jaren tussen 1940-1945 op het grotendeels nog agrarisch eiland. Het toerisme in opkomst was niet meer welkom. Een bron van inkomsten viel weg. De Duitsers waren de baas. Niemand kon zomaar van en naar het eiland reizen. Sperrgebiet. Het gaat niet alleen over de bunkers, Atlantikwall en Duitsers, maar ook over de bewoners en hun zorgen. Waarom Hollum voor straf van stroom werd afgesloten. De steeds dreigende arbeidsinzet. Dag en nacht trokken vliegtuigen over, waarvan sommige in nood kwamen of neerstortten. Stukken uit het "oorlogsdagboek" van hotelier Walrave Hofker te Nes. De onbekende NSB-burgemeester Bakker die manoeuvreerde tussen bevolking en de Duitse Inselkommandant.
In Excelsior kwam een geheimzinnige spionage centrum omringd door mijnenvelden. Maar ook de spionage door het verzet. De afweerkanonnen en kustradar. Interviews met soldaten en bewoners. Om zo een compleet mogelijk beeld van de bezetting te geven. Met tientallen soms nieuwe foto's.
Ameland Sperrgebiet is het veertiende boek dat door Jan Blaak over Ameland werd geschreven. Naar eigen zeggen zal dit zijn laatste boek over Ameland zijn. Over de Tweede Wereldoorlog op Ameland zijn nog niet heel veel boeken verschenen. Een paar jaar geleden publiceerde schrijfster Rita Knijff-Pot het boek 'Retour Ameland'. De uitgave van deze boeken en de komst van het bunkermuseum op Ameland getuigen van een grote belangstelling voor het oorlogserfgoed. Zo ondervond ook oud-verzetsstrijder Wim de Boer die kortgeleden nog een Amelander school bezocht en daar over zijn herinneringen aan de oorlog vertelde. Hij verbaast zich over de vragen die de kinderen soms stellen. Hij is blij dat de verhalen nu op schrift zijn vastgelegd en kunnen worden gelezen.
Bekijk de boekpresentatie ‘Ameland Sperrgebiet 1940-1945’ terug: