Stranding van de m.s. Fortuna

In de ochtend van 26 januari 1949 strandde het Duitse motorschip m.s. 'Fortuna’ ten noorden van Ballum. Het schip was onderweg van Hamburg naar Rotterdam en door de mist vast komen te zitten. Aanvankelijke pogingen om het schip los te trekken, mislukten. Het heeft dagen geduurd voordat het schip zijn reis kon hervatten. Hoe het uiteindelijk is gelukt, lezen we in verschillende kranten uit die tijd.

Door Jacob Roep

Woensdag 26 januari

Waarschijnlijk raakte door de mist het 300 ton metende Duitse motorschip 'Fortuna' op weg van Hamburg via Rotterdam naar Düsseldorf, geladen met mais, vast op het Noorderstrand bij Ballum. Omstreeks 7.30 uur ontdekte de vijfkoppige bemanning de Hollumer vuurtoren maar toen was het te laat. Het schip ligt hoog op het strand en één van de bemanning zag kans het schip te verlaten en heeft te voet de stranding gemeld. Aanvankelijke pogingen van Terschellinger sleepboten van de firma Doeksen om het schip los te krijgen mislukten. Ook de reddingsboot uit Hollum de 'Abraham Fock' voer uit.

`s Avonds bleven de sleepboten 'Stortemelk' en 'Oceaan' bij het schip evenals de reddingboot 'Abraham Fock'. Bij vloed heeft men nog een vergeefse poging gedaan om het schip los te trekken.

Donderdag 27 januari

Vanmorgen is er een tweede, vergeefse poging gedaan om het schip los te trekken. Het schip zakte steeds verder weg in het zand. Wel slaagde men er in het schip enkele meter te verhalen waardoor het nu met de voorsteven naar zee gericht is. De mensen zijn begonnen met het lossen van de lading mais om het schip te kunnen lichten. Dit zal tijdelijk in een pakhuis worden opgeslagen. De Amelander bevolking probeert zoveel mogelijk van de lading te bemachtigen wat ze als veevoer kunnen gebruiken. Sommige deskundigen menen dat het schip vanavond bij hoogwater vlot kan komen.

 

Vrijdag 28 januari

Het Duitse motorschip 'Fortuna' is gisteravond om 21.10 uur door de sleepboten 'Stortemelk' en 'Oceaan' van de rederij Doeksen vlot getrokken. Het schip is nu onderweg naar de haven van West-Terschelling en zal vandaar de reis naar Rotterdam vervolgen met als eindbestemming Düsseldorf.

Links politieagent T. van der Made en rechts het gestrande schip m.s. 'Fortuna'.

Links politieagent T. van der Made en rechts het gestrande schip m.s. 'Fortuna'. (Foto: T. van der Made) 

Bijzonder triplexbord met boodschap over de Fortuna

Van Arjen Brouwer uit Ballum kregen we een foto van een triplexbord met een hele bijzonderde tekst over de stranding van de Fortuna. Bij het opknappen van zijn huis aan de Nesserweg zo'n 6 jaar geleden, stuitte hij op dit triplexbord dat in het plafond zat. 

Triplexbord met tekst over de stranding van de m.s. Fortuna op Ameland   

 

Op het bord staat de volgende tekst:

Het 300 ton metende schip “Fortuna”(Hamburg) is gister 23 januari 1949 wegens zware mist bij paal 5 vastgelopen. De sleepboten van Doeksen zijn bezig om het los te slepen dat  tot nu toe nog niet is gelukt. Het schip het een lading mais aan boord.

Vandaag 24e jan 1949 hebben ze de lading over boord gezet wat voor de boeren een feest was. J. de boer en  [niet goed leesbaar] D C De Boer

Het moge duidelijk zijn dat de boeren op Ameland blij met de lading van dit schip waren. Opvallend is de datum '24 januari 1949'  op het bord terwijl het schip pas twee dagen later gestrand is. Waarschijnlijk een foutje? 

Geraadpleegde bronnen:

-          Leeuwarder Courant;

-          Heerenveensche koerier;

-          Dagblad van het Noorden;

-          De Waarheid.

 

Weet u wie de feestende boeren waren? Woonden ze in Ballum? Mail naar info(a)amelanderhistorie.nl

VRIENDEN WORDEN

Word vriend van Amelander Historie! U ontvangt iedere maand onze historiekrant en krijgt een gratis e-book cadeau! 
 
 
 

Ontdek alles over Stichting De Ouwe Pôlle

Word vriend van Stichting De Ouwe Pôlle. Bekijk de voordelen:

Word vriend van Stichting 'De Ouwe Pôlle Ameland'. Daarmee steunt u het behoud van het cultuurhistorisch erfgoed op Ameland.

  • Ontvang drie keer per jaar onze magazine Pôllepraat vol verhalen over de Amelander cultuur en geschiedenis
  • Steun onze musea op Ameland: museum Sorgdrager, museum Swartwoude, het bunkermuseum en de cultuurkerk in Nes
  • Met uw bijdrage organiseren wij ieder winter een programma bestaande uit lezingen waaraan u kunt deelnemen
  • Onze stichting heeft een ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling)

<<< Meld je aan als vriend van de Ouwe Pôlle >>>