Twee originele gebrandschilderde ramen uit Hollum ontdekt in het buitenland
Een maand geleden werd de Historische Vereniging Noordoost Friesland (HVNF) verrast met de tip dat in het buitenland twee onbekende gebrandschilderde ramen van de hervormde kerk uit Hollum zouden worden geveild. Inmiddels heeft die veiling plaatsgevonden en hebben de ramen een nieuwe eigenaar gekregen. Mogelijk keren deze twee originele gebrandschilderde ramen in de toekomst weer terug op Ameland.
Eerdere “ontdekkingen”
Eerder besteedde de vereniging in haar ledenblad De Sneuper al aandacht aan de bijzondere ramen. Zo verscheen in De Sneuper 111 van juni 2013 al een artikel over de geschiedenis van de ramen en werd er een origineel raam ontdekt. Later werden er nog 4 originele ramen “ontdekt”. Met deze twee geveilde ramen zijn er nu 13 van de ooit 36 oorspronkelijke ramen bekend die in 1679 in de hervormde kerk in Hollum zijn geplaatst.
Bijzondere waarnemingen
Op de foto van de geveilde ramen is te zien dat de ruitjes, net als bij de andere ramen, verkeerd zijn geplaatst. Daardoor zijn de namen in het onderschrift ook onjuist. Uit onderzoek is gebleken dat de namen op de ramen ‘Rimmert Gerlofs’ en ‘Remke Gaatjes’ moeten zijn. De entourages op de twee ramen zijn kenmerkend voor de dorpen Nes en Hollum. In de komende Sneuper nr. 122 die in juni uitkomt, zullen deze ramen uitgebreid beschreven worden, zoals het huismerk en de naam van de nieuwe eigenaar. De Sneuper is verkrijgbaar bij de boekhandels op Ameland.
Ramen vertegenwoordigen heerlijkheid Ameland
De gebrandschilderde ramen staan symbool voor de onafhankelijke heerlijkheid Ameland, een ministaatje van 1425 tot 1798, binnen de Republiek. Dankzij de opbrengsten van de overzeese handel kon de prachtige hervormde kerk in Hollum herbouwd worden en werd die voorzien van 36 gebrandschilderde ramen. Op de ruitjes zijn scheepjes met de Amelander vlag afgebeeld waardoor dit de oudst bekende beeltenis van de Amelander vlag is (zie foto). Het voeren van een eigen vlag was in die tijd geen vanzelfsprekendheid. Na ruim 300 jaar duikt deze rijke geschiedenis in het buitenland weer op.
Hoe krijgen we de ramen terug op Ameland?
De ramen symboliseren een bijzondere periode uit de Amelander geschiedenis dus zou het geweldig zijn als de ramen weer op het eiland terugkeren. Daarvoor doen we een dringend beroep op uw vindingrijkheid. We komen graag met u in contact als u ideeën heeft om geld in te zamelen waarmee de ramen van de nieuwe eigenaar overgenomen kan worden. Een mooi voorbeeld is een crowdfundingsactie maar er zijn natuurlijk ook andere manieren te bedenken. Laat het ons weten via info@amelanderhistorie of reageer onder dit artikel.
Voor vragen kunt u contact opnemen met Hans Zijlstra en Jacob Roep van de Historische Vereniging Noordoost Friesland.