Verzamelactie stickerboek over Ameland van de PLUS van start gegaan

In de PLUS supermarkt in Hollum is maandag 9 september de verzamelactie van het boek ‘Ameland, opgeweld uit wier en zand’ van start gegaan. Supermarktmanager Mark Veenstra overhandigde het eerste exemplaar aan de honderdjarige Aagje de Boer-Van der Laag. Zij toonde zich zeer verguld met dit boek, waarin de 216 plaatjes al waren ingeplakt.

Van links naar rechts Tina Brouwer, Joke Mosterman, Koos Molenaar (Allen Ouwe Pôlle), Aagje de Boer-Van der Laag en supermarktmanager Mark Veenstra van de PLUS. 

Van links naar rechts Tina Brouwer, Joke Mosterman, Koos Molenaar (Ouwe Pôlle), Aagje de Boer-Van der Laag en supermarktmanager Mark Veenstra van de PLUS.

De eeuweling begon meteen te bladeren en herkende veel oude foto’s, waarover ze veel wist te vertellen. Met name die van de vroegere winkeltjes hadden haar interesse. “Ik heb ze allemaal meegemaakt. Hollum heeft nu nog maar één bakker, vroeger wel vijf of zes”, vertelde mevrouw De Boer, wiens oom bakker Van der Laag was. Ook het hoofdstuk over het reddingwezen zal ze met meer dan gemiddelde interesse lezen. Op twee foto’s van de reddingboot herkende ze haar man. Wat niet wil zeggen dat ze voor de andere hoofdstukken geen belangstelling heeft: “Daar weet ik minder van en wellicht lees ik daar voor mij nieuwe dingen.”

Daar is best kans op want het boek telt veel interessante onderwerpen. Het begint vanzelfsprekend met het ontstaan. Daarna komen onder meer de dorpen, landbouw, walvisvaart, toerisme, veerdienst, kustdefensie en duurzaamheid aan de orde. “Ik vind dit een geweldig boek en ga het meteen lezen, ik heb geen tijd om vanavond om negen uur op bed te gaan”, liet ze weten.

Mark Veenstra vertelde dat hij met het uitbrengen van het boek iets terug wilde doen naar de Amelander bevolking nadat de overgang van Coop naar PLUS niet helemaal probleemloos was verlopen. Op zoek naar een manier om de waardering naar de Amelanders uit te spreken kwam hij op het idee om het verzamelboek uit te brengen. Nadat de toestemming van het hoofdkantoor binnen was kon Retrospect Boekproducties de opdracht worden gegeven om aan de slag te gaan. Voor de invulling van het boek werd een beroep gedaan op de vrijwilligers van stichting De Ouwe Pôlle. Aan hen de opdracht om teksten en foto’s te verzamelen. Dat moest onder tijdsdruk gebeuren en dan kunnen er fouten gemaakt worden. Zo staat op foto 36 de school De Schakel in Hollum terwijl dit De Ienster in Ballum had moeten zijn. Een fout die Matthias van der Meer, die de prachtige vormgeving van het boek verzorgde, vanzelfsprekend ook niet had kunnen voorkomen.

Mark Veenstra en het personeel van de PLUS hebben meteen positieve reacties op het boek mogen ontvangen. Niet alleen van Amelanders, maar ook van gasten die al van jongs af op Ameland komen en graag aan de actie willen meedoen. Daarvoor moeten zij wel iets langer op Ameland blijven, want de actie duurt tien weken. Gedurende deze periode kun je stickers voor het boek sparen bij elke 10 euro aan besteding. Heb je dan nog niet alle plaatjes? Geen nood, want op 23 november is er een ruilmiddag in het cultuurhistorisch museum Sorgdrager in Hollum.

 

Ontdek alles over Stichting De Ouwe Pôlle

Word vriend van Stichting De Ouwe Pôlle. Bekijk de voordelen:

Word vriend van Stichting 'De Ouwe Pôlle Ameland'. Daarmee steunt u het behoud van het cultuurhistorisch erfgoed op Ameland.

  • Ontvang drie keer per jaar onze magazine Pôllepraat vol verhalen over de Amelander cultuur en geschiedenis
  • Steun onze musea op Ameland: museum Sorgdrager, museum Swartwoude, het bunkermuseum en de cultuurkerk in Nes
  • Met uw bijdrage organiseren wij ieder winter een programma bestaande uit lezingen waaraan u kunt deelnemen
  • Onze stichting heeft een ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling)

<<< Meld je aan als vriend van de Ouwe Pôlle >>>