'Windscheppen op Ameland' genomineerd voor I.J. de Kramerprijs 2017

De vereniging voor molinologie TIMS-Nederland en Vlaanderen looft voor de zevende maal een publicatieprijs, genaamd „I.J. de Kramer-prijs”, ter waarde van € 2.000,- uit aan de auteur(s) van een recente publicatie of een manuscript met een wezenlijke bijdrage aan de verdieping van de molinologische kennis binnen het Nederlandse taalgebied.

 

De vereniging beoogt hiermee het molinologisch onderzoek en de publicatie van onderzoeksre­sultaten te stimuleren. Alleen studies die op eigen, origineel onderzoek zijn gebaseerd, dingen mee. Dit jaar waren er vier inzendingen van een degelijk niveau. De jury heeft alle inzendingen beoordeeld waaronder het boek 'Windscheppen op Ameland. Historie van de molens en molenaars op d'Oäde Pôlle' van Douwe de Boer en Warner Banga.

 

De jury gaf de volgende beoordeling:

Het fraai uitgegeven boekje Windscheppen op Ameland van de hand van Douwe de Boer en Warner Banga verhaalt de geschiedenis van de 10 molens die op zeven molenplaatsen hebben gestaan op het eiland Ameland.

Daar het hier over de molens op het eiland Ameland gaat, is het mogelijk een goed overzicht te krijgen van de molens en hun molenaars op dit beperkte grondgebied. Gelukkig wordt dit niet in het enge kader van de molens geplaatst, maar wordt ook aandacht geschonken aan de Cover van het boek Windscheppen op Amelandbestuurlijke context. Vanzelfsprekend wordt hierbij eveneens gekeken naar belastingen en dergelijke.

De molens worden ieder apart besproken, beginnend bij de molen van Ballum. Dit is een logische keuze daar deze plaats van oudsher het bestuurlijke hart van Ameland vormde. De eerste vermelding van de molen is in een octrooi van 1596, en daaruit blijkt dat de molen op dat moment al bestond. De molenaar kreeg het alleenrecht tot het malen van meel voor het hele eiland en het spreekt vanzelf dat dit tot de nodige conflicten heeft geleid.

Dit alleenrecht duurde maar kort want al in 1629 kreeg Watze Jacobs octrooi een molen te gebruiken in Nes. Wanneer die molen werd gebouwd is echter niet met zekerheid te zeggen. Zo worden alle molens beschreven met hun molenaars. Daarbij is het hele verhaal gelardeerd met vele ter zake doende illustraties.

De auteurs zijn diep de archieven ingedoken om de vele feiten en feitjes over de tien molens van het eiland op te diepen. Dit doen zij op een plezierig leesbare manier zodat het vlot leesbaar is geworden.

 

Conclusie

Het boek over de molens op Ameland is een vlot geschreven boek dat ook door lay-out en illustraties het gemiddelde boek over regionale molenboeken overschrijdt.

 

Een prachtige beoordeling van de jury. De auteurs en de Ouwe Pôlle mogen trots zijn op dit naslagwerk over de rijke geschiedenis van molens en molenaars op Ameland. Uiteindelijk won het boek 'Nijverheid op windkracht' van Herman Kapitein de I.J. de Kramerprijs 2017 ter waarde van 2000 euro. 

 

Bestel nu het boek 'Windscheppen op Ameland' via onze site!

 

VRIENDEN WORDEN

Word vriend van Amelander Historie! U ontvangt iedere maand onze historiekrant en krijgt een gratis e-book cadeau! 
 
 
 

Ontdek alles over Stichting De Ouwe Pôlle

Word vriend van Stichting De Ouwe Pôlle. Bekijk de voordelen:

Word vriend van Stichting 'De Ouwe Pôlle Ameland'. Daarmee steunt u het behoud van het cultuurhistorisch erfgoed op Ameland.

  • Ontvang drie keer per jaar onze magazine Pôllepraat vol verhalen over de Amelander cultuur en geschiedenis
  • Steun onze musea op Ameland: museum Sorgdrager, museum Swartwoude, het bunkermuseum en de cultuurkerk in Nes
  • Met uw bijdrage organiseren wij ieder winter een programma bestaande uit lezingen waaraan u kunt deelnemen
  • Onze stichting heeft een ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling)

<<< Meld je aan als vriend van de Ouwe Pôlle >>>