Winterprogramma 2023-2024 van stichting De Ouwe Pôlle Ameland

Iedere winter organiseert stichting ‘De Ouwe Pôlle’ een serie interessante lezingen over de Amelander cultuurhistorie. In de winter van 2023/2024 vinden de volgende lezingen plaats:  boek Oude walvisvaart - De Walvisvaart van Holland in de 17e en 18e eeuw

Woensdag 15 november a.s. in Ons Hol – Hollum

Karel Oosterling vertelt over zijn onlangs verschenen boek “De oude walvisvaart”. 

Karel Oosterling (1950) woont in Haarlem. Hij studeerde economie aan de Universiteit van Amsterdam. Na zijn pensionering ging hij op onderzoek naar zijn roots. Ameland en de walvisvaart waren de verrassende vondsten. In de 18e eeuw waren twee generaties van zijn voorouders commandeur en gingen naar zowel Groenland als Spitsbergen. Verrassend is dat deze voorouders kwamen uit het dorp Buren en hun nakomelingen de naam Molenaar dragen.

Vrijdag 26 januari 2024 in de Toel – Nes

Joke Mosterman en Meinte Bonthuis verzorgen een lezing over de kunstschilder Gerrit Postma. Hij is geboren in Nes (1819-1894) en als wees opgevoed in het Amsterdamse doopsgezind weeshuis De Oranjeappel. Op onze website Amelander Historie staat het verhaal over Gerrit Postma dat Joke heeft gepubliceerd in 2019. Op deze avond vertelt ze meer over het bijzondere leven en het talent van Gerrit Postma. Zou je hem de Rembrandt van Ameland kunnen noemen?

Donderdag 22 februari 2024 in Ons Hol – Hollumstrandpaal Ameland

Martijn de Groot schreef het boek “Strandpalen van Nederland”. 

Nergens anders langs de Nederlandse kust vind je mooiere strandpalen dan op Ameland. Op Vlieland zijn ze verwaarloosd of verdwenen als brandhout. Martijn de Groot (70) uit Edam fotografeerde alle kleine driehonderd kilometerpalen langs de Nederlandse kust en ontdekte van alles over deze markante oriëntatiepunten. Tonnie Overdiep zal na de lezing van Martijn de Groot uitleg geven over het strandpalenstelsel op Ameland.

Vrijdag 22 maart 2024 in de Toel – Nes

Hoe Ameland betrokken was bij de Spaanse Burgeroorlog

Cor Faber raakte geïntrigeerd door de Spaanse Burgeroorlog toen hij het dagboek van zijn opa in handen kreeg. Hoe kwam het dat zijn opa als gewoon matroos belandde in een Spaanse gevangenis? Nog met behulp van aantekeningen van Jan Fokkema bereidde hij deze interessante lezing voor waarin de rol van het eiland Ameland aan de orde komt.

De lezingen van dit winterprogramma starten om 20.00 uur, zijn gratis en voor iedereen toegankelijk. Steun stichting De Ouwe Pôlle met het behoud van het Amelander verleden. Word vriend vanaf 15 euro en ontvang drie keer per jaar magazine 'De Pôllepraat' vol verhalen over Ameland en de eilanders. 

 

Ontdek alles over Stichting De Ouwe Pôlle

Word vriend van Stichting De Ouwe Pôlle. Bekijk de voordelen:

Word vriend van Stichting 'De Ouwe Pôlle Ameland'. Daarmee steunt u het behoud van het cultuurhistorisch erfgoed op Ameland.

  • Ontvang drie keer per jaar onze magazine Pôllepraat vol verhalen over de Amelander cultuur en geschiedenis
  • Steun onze musea op Ameland: museum Sorgdrager, museum Swartwoude, het bunkermuseum en de cultuurkerk in Nes
  • Met uw bijdrage organiseren wij ieder winter een programma bestaande uit lezingen waaraan u kunt deelnemen
  • Onze stichting heeft een ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling)

<<< Meld je aan als vriend van de Ouwe Pôlle >>>