Winterprogramma 2024-2025 van stichting De Ouwe Pôlle Ameland

Iedere winter organiseert stichting ‘De Ouwe Pôlle’ een serie interessante lezingen over de Amelander cultuurhistorie. Twee belangrijke herdenkingen bepalen het onderwerp van de eerste en de laatste van de vier avonden. Allereerst op 11 november de oprichting van de KNRM (indertijd nog de NZHRM) tweehonderd jaar geleden en op 19 maart besteden we aandacht aan de viering van de bevrijding, 80 jaar geleden op 5 mei 1945. Kijkt u maar mee:

200 jaar KNRM op Ameland

In het eerste deel van de avond wordt aandacht besteed aan de spectaculaire reddingen, die de bemanningen van de roeireddingboten van Hollum en Nes verrichtten. Dat gebeurde niet altijd roeiend per boot, ook op de rug van een paard werd soms een lijn overgebracht om een verbinding met een schip in nood tot stand te brengen. Heldhaftige reddingen, die helaas soms voor de redders niet goed afliepen.

Na de pauze wordt de tijd van de gemotoriseerde reddingboten besproken en hoe de reddingstations zich tot moderne stations ontwikkelden in de afgelopen 100 jaar. Er wordt zeker ook gekeken naar de plannen voor de toekomst!

Presentatie: Meinte Bonthuis, Joke Mosterman en KNRM-ers.

Maandag 11 november 2024 om 20.30 uur in het Maritiem Centrum Abraham Fock (in verband met St. Maarten afwijkende aanvangstijd!)

De voor-oorlogse zomerhuisjes op Ameland

Toen Jan Beukema in april 2013 eigenaar werd van een zomerhuisje aan het Zuidlaardermeer bij Hoogezand, hoorde hij dat het huisje rond 1943 van Ameland was gehaald. Zijn nieuwsgierigheid was gewekt en hij startte een zoektocht. Nu, tien jaar later, presenteert hij het fotoboek wat hij maakte en vertelt hij over de situatie van de zomerhuizen op Ameland voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.

Vrijdag 24 januari 2025 om 20.00 uur in De Toel

Amelander Marken

Merijn Knibbe studeerde economische geschiedenis in Groningen. Hij neemt u vanavond mee naar het eiland Ameland van nog voor de verdeling van de markegronden.

Woensdag 19 februari 2025 om 20.00 uur in Ons Hol

80 jaar bevrijding

Hoe op Ameland de vijf lange en bange oorlogsjaren werden ervaren, mede door de zorgen die er waren om de Amelander zeelieden, die soms zes tot zeven jaar op zee verbleven, wordt verteld door Gerlof Molenaar en Jacob Roep. Beiden deden jarenlang onderzoek naar allerlei aspecten uit de oorlogstijd. Deze avond is bedoeld als aanloop naar de vieringen van 5 mei 2025. Voor Ameland wordt 3 juni aangehouden, de werkelijke dag waarop Ameland werd bevrijd in 1945.

Woensdag 19 maart 2025  om 20.00 uur in De Toel
 

De lezingen van dit winterprogramma starten om 20.00 uur, zijn gratis en voor iedereen toegankelijk. Steun stichting De Ouwe Pôlle met het behoud van het Amelander verleden. Word vriend vanaf 15 euro en ontvang drie keer per jaar magazine 'De Pôllepraat' vol verhalen over Ameland en de eilanders. 

 

Ontdek alles over Stichting De Ouwe Pôlle

Word vriend van Stichting De Ouwe Pôlle. Bekijk de voordelen:

Word vriend van Stichting 'De Ouwe Pôlle Ameland'. Daarmee steunt u het behoud van het cultuurhistorisch erfgoed op Ameland.

  • Ontvang drie keer per jaar onze magazine Pôllepraat vol verhalen over de Amelander cultuur en geschiedenis
  • Steun onze musea op Ameland: museum Sorgdrager, museum Swartwoude, het bunkermuseum en de cultuurkerk in Nes
  • Met uw bijdrage organiseren wij ieder winter een programma bestaande uit lezingen waaraan u kunt deelnemen
  • Onze stichting heeft een ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling)

<<< Meld je aan als vriend van de Ouwe Pôlle >>>